STAFF EXCHANGE PROGRAM DAN STUDENT EXCHANGE PROGRAM UNIVERSITI SELANGOR MALAYSIA DAN FAKULTAS TEKNIK UNNES

Universiti Selangor Malaysia dan Fakultas Teknik Unnes telah mengawali kerjasama pada 19 Agustus 2015 dengan menandatangani naskah rintisan kerjasama dan nota kesepahaman dengan kedua lembaga tersebut. Wujud nyata kerjasama ini dengan adanya kunjungan dosen dan mahasiswa Universiti Selangor Malaysia selama 8 hari pada 8-15 November 2015. Dan Universiti Selangor Malaysia juga siap menerima kunjungan dari Fakultas Teknik Universitas Negeri Semarang.

Pada hari Senin, 9 November 2015 Dekan Fakultas Teknik Dr. Nur Qudus, M.T.  beserta jajaran pimpinan menerima Rombongan dari Universiti Selangor Malaysia, dilanjutkan dengan kunjungan ke Jurusan Teknik Mesin dan Jurusan Teknik Elektro Fakultas Teknik Unnes. Kegiatan ini akan melibatkan tenaga pendidik dan mahasiswa Jurusan Teknik Mesin dan Jurusan Teknik Elektro Fakultas Teknik Unnes. Dosen dan mahasiswa Universiti Selangor Malaysia selama 8 hari akan mengikuti kuliah yang ada di Jurusan Teknik Mesin dan Jurusan Teknik Elektro Fakultas Teknik Unnes dan melihat peluang penelitian yang bisa dilakukan kedua belah pihak. Setelah kegiatan ini berakhir Dosen dan mahasiswa Universiti Selangor Malaysia akan membuat laporan kegiatan yang akan diserahkan kepada Universiti Selangor Malaysia dan Fakultas Teknik Unnes. Diharapkan dengan adanya kerjasama ini dapat memperkuat knowledge & experience sharing sumber daya manusia kedua belah pihak.

Adapun Rombongan dari Universiti Selangor Malaysia yaitu:

Dosen:

1. Puan Mazian bt Mohammad